Llibre comentat a la tertúlia del dia 4 de juliol de 2011:
Les sirenes de Bagdad de Yasmina Khadra

Sinopsi:
Com un jove beduí pot acabar convertint-se en un fanàtic? Kafr Karam és un poblet tranquil, perdut enmig del desert iraquià, que viu al marge de la història. De la guerra amb els nord-americans, que ha convertit Bagdad en un infern de sang i fetge, tan sols n'arriben ecos llunyans. Fins que un maleït dia la violència i l'estupor irrompen amb cruesa: <<El meu pare va caure d'esquena, amb la seva miserable samarreta sobre la cara, la panxa descarnada, arrugada, grisenca com la d'un peix mort... i vaig veure allò que un fill digne i respectable, allò que un beduí autèntic no ha de veure mai de la vida...>>
Amb un estil fluid i brillant i una magnífica habilitat per copsar la psicologia dels personatges, Yasmina Khadra explora d'una manera tràgicament convincent la realitat del món àrab actual i el conflicte i les relacions que oposen Orient i Occident.
Khadra, Y (2007).  Les sirenes de bagdad. Barcelona: Edicions 62 (El Balancí)
ZUSAK, Markus. La lladre de llibres. Barcelona: La Campana, 2010.

Sinopsi:

La Liesel va començar la seva brillant carrera de lladre als nou anys. Tenia gana, robava pomes, però el que més li interessava eren els llibres. Potser més que robar-los els salvava. El primer fou el que havia caigut a la neu al costat de la tomba on acabaven d’enterrar el seu germà, quan anaven cap a Molching, prop de Munich, on els esperaven els seus pares adoptius. El segon llibre, temps després, el trauria de les flames d’una de les moltes fogueres que encenien els nazis. Al carrer Himmel, la petita Liesel va trobar la millor família que es pugui somiar: Rosa Hubermann, una dona de mal geni però amb un cor immens. Hans Hubermann –potser el personatge més encantador de la novel·la–, pintor de parets, acordionista alegre i fumador empedreït.  I els dos amics de la Liesel: Rudy Steiner, el veí un any més gran, mig desnodrit però un argent viu amb qui comparteix mil aventures. I Max Vandenburg, el jueu boxejador que viu amagat al soterrani.

Una història inoblidable i emocionant. Vides que s’entortolliguen les unes amb les altres sota els ulls pacients  d’un espectador-narrador excepcional, la Mort: sarcàstica, però comprensiva, que fins i tot en la foscor més negra va a la recerca d’acolorits fragments de bellesa.

Markus Zusak

Autor molt premiat pels seus llibres infantils, amb aquesta novel.la imposa el seu talent en la narrativa per a adults. Nascut el 1975 a Sydney, on viu, de mare alemanya i pare austríac, per a aquest llibre es va inspirar en les experiències viscudes pels seus pares durant el nazisme.

La LLadre de Llibre ha rebut dos premis importants als Estats Units: El National Jewish Book Award i el Sydney Taylor Teen Book Award. Novel.la traduïda a més de 20 llengües, la crítica mundial elogia la seva originalitat i la seva suggestió narrativa.