Llibre proposat per la tertúlia del 7 de setembre de 2015
Fortunata y Jacinta       Benito Pérez Galdós



  Sinopsi:
  Publicada en quatre volums entre el gener de 1886 i el juny de 1887, Fortunata y Jacinta és l’obra de major relleu d’en Benito Pérez Galdós.
Aquesta novel·la ambientada a Madrid entre el desembre de 1869 i l’abril de 1876, recull la història de la dona legal “Jacinta” i l’amant “Fortunata”, i la de l’hereu “Juanito Santa Cruz” en una barreja d’aspectes de la vida íntima, individual i col·lectiva, i el seu reflex en els conflictes socials.
Sobre el transfons de la Primera República, el cop d’en Pavia i l’inici de la Restauració, el narrador construeix un vast univers de ficció a partir dels esdeveniments històrics.
Amors apassionats recorren la burgesia enriquida, ociosa, feliç, conservadora del seu passat amb hàbits intatxables, les classes mitjanes que viuen del seu treball i que s’esforcen per trobar acomodament i educació, pressionats pels conflictes, relació entre classes, introduint tertúlies en cafès madrilenys, un filòsof pràctic “Evaristo Feijoo i l’ambient de les classes baixes, de la necessitat.
El talent de Galdós per a la caracterització psicològica dels personatges i la seva poderosa imaginació per crear trames argumentals situen aquesta novel·la al capdamunt de la narrativa del segle XIX.