A la tertúlia del dia 1 d'agost de 2016 es van comentar dos llibres:

La maledicció dels Palmisano.  Rafael Nadal  

Rafel Nadal ambienta a Itàlia la seva última novel·la “La maledicció dels Palmisano” i ho fa en un període convuls, amb les dues guerres mundials com a teló de fons. És una història de supervivència, plena de secrets i drames familiars, i també és una història de compromís, bàndols enfrontats i un país que contempla impotent la seva destrucció.
En un poble del sud d’Itàlia, la destinació de dues famílies queda lligada per sempre quan Donata i Francesca es conjuren contra la maledicció que persegueix als homes Palmisano, tots morts en la Primera Guerra Mundial. Les vinyes, les oliveres i l’excèntrica llar de la nonna Angela són l’escenari feliç de la infància de Giovanna i Vitantonio, que viuen aliens als secrets familiars. Però la Segona Guerra Mundial destruirà aquest escenari feliç i els obligarà a implicar-se en la terrible confrontació.



Els morts no parlen.   Miquel Aguirre


En Quimet és un prejubilat de Banyoles que passa el dia a l’hort, esperant que la dona arribi a casa després de la feina, i al bar perdent el temps amb el cosí, un pocavergonya carregat de deutes amb tot el poble. Quan un matí troba un cadàver a l’hort, el cosí l’enreda per amagar el cos i simular un segrest per treure-li uns milions a la família del mort, uns cacics de la zona amb fama de tenir negocis il·legals.

En un escenari rural envoltat de granges, camps de conreu i fàbriques abandonades, uns personatges grotescs planegen un cop que els ha de solucionar la vida. Però entre perdedors mai res no surt com esperen i les complicacions inesperades els porten a l’enviliment i a la confrontació. Mentrestant la dona del Quimet encara no ha tornat de la feina.