Llibre proposat per la tertúlia del 2 de novembre de 2015
La dama enamorada   Joan Puig i Ferreter
      A La dama enamorada  hi ha un pòsit de realitat: l'enamorament de Puig i Ferrater per Madame Thevenot, les seves relacions, la gelosia del fill, la incapacitat d'una estabilitat emocional i sentimental; però els aspectes més aparents i externs d'aquesta realitat són transformats al seu gust artístic per tal de fer de l'episodi viscut una obra d'art.
L'obra se'ns presenta com un típic producte del modernisme, dramatitzant un fet viu, apassionat, on els sentiments tenen el paper protagonista i un dels personatges tipifica tota una actitud estètica i vital, duta, en alguns aspectes, a les darreres conseqüències. Si ens sobta el to excessivament vitalista carregat, negre de l'assumpte, recordem que Puig i Ferreter s'inicià en un dels grups de la "bohèmia negra" modernista, tan allunyada de la "bohèmia daurada" d'un Rusiñol, per exemple.
La dama enamorada va constituir  un triomf per a Puig i Ferreter tant com per als seus intèrprets, que tots varen esmerçar-hi un esforç meritíssim i encertat. El seu sosteniment en els cartells durant un bon nombre de dies va significar un esforç i un gran combatiment intern, perquè l'obra fou refusada pels puristes aburgesats i, el públic, sempre distret i mal guiat per la crítica, no va respondre a les seves qualitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada