Llibre proposat per la tertúlia del dia 11 de gener de 2016
La vida en sordina      David Lodge
   Quan la universitat va fusionar el departament de lingüística amb el d’anglès, el professor Desmond Bates es va acollir a la jubilació anticipada, però no la pot gaudir. Enyora la rutina fecunda de l’any acadèmic i ha perdut l’interès per la recerca. L’èxit professional tardà de la seva dona, Winifred, guanya importància i redueix al marit a un paper d’acompanyant i encarregat de la llar. Al mateix temps, l’aspecte rejovenit de la seva dona torna més incòmode la consciència d’edat que els separa. Només trenquen la monotonia de la vida quotidiana d’en Desmond els feixucs viatges a London per comprovar l’estat del seu pare, un ancià de vuitanta-nou anys, antic músic d’una orquestra de ball, que tossudament es nega a mudar-se de la casa que no reuneix condicions de seguretat.
Però aquestes decepcions no són res comparat amb l’angoixa que li provoca la seva pèrdua auditiva, que genera una constant fricció domèstica i dificultat social. El professor observa que en la imaginació popular, la ceguesa és tràgica i en canvi la sordesa és còmica, excepte per qui la pateix. Per culpa d’aquesta sordesa, Desmond Bates es veu enredat, sense adonar-se'n, a les xarxes d’una jove que, amb una conducta capriciosa i imprevisible, amenaça de desestabilitzar completament la seva vida de jubilat. Alternativament divertida i commovedora, La vida en sordina és un relat brillant dels esforços d’un home per assumir la sordesa i la mort, la vellesa i la mortalitat, la comèdia i la tragèdia de l’existència humana.
És una novel·la hàbil i divertida d’un dels grans mestres que, mentre reconeix que la sordesa del protagonista està basada en la seva pròpia, demostra que la seva percepció segueix essent molt aguda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada