ZUSAK, Markus. La lladre de llibres. Barcelona: La Campana, 2010.

Sinopsi:

La Liesel va començar la seva brillant carrera de lladre als nou anys. Tenia gana, robava pomes, però el que més li interessava eren els llibres. Potser més que robar-los els salvava. El primer fou el que havia caigut a la neu al costat de la tomba on acabaven d’enterrar el seu germà, quan anaven cap a Molching, prop de Munich, on els esperaven els seus pares adoptius. El segon llibre, temps després, el trauria de les flames d’una de les moltes fogueres que encenien els nazis. Al carrer Himmel, la petita Liesel va trobar la millor família que es pugui somiar: Rosa Hubermann, una dona de mal geni però amb un cor immens. Hans Hubermann –potser el personatge més encantador de la novel·la–, pintor de parets, acordionista alegre i fumador empedreït.  I els dos amics de la Liesel: Rudy Steiner, el veí un any més gran, mig desnodrit però un argent viu amb qui comparteix mil aventures. I Max Vandenburg, el jueu boxejador que viu amagat al soterrani.

Una història inoblidable i emocionant. Vides que s’entortolliguen les unes amb les altres sota els ulls pacients  d’un espectador-narrador excepcional, la Mort: sarcàstica, però comprensiva, que fins i tot en la foscor més negra va a la recerca d’acolorits fragments de bellesa.

Markus Zusak

Autor molt premiat pels seus llibres infantils, amb aquesta novel.la imposa el seu talent en la narrativa per a adults. Nascut el 1975 a Sydney, on viu, de mare alemanya i pare austríac, per a aquest llibre es va inspirar en les experiències viscudes pels seus pares durant el nazisme.

La LLadre de Llibre ha rebut dos premis importants als Estats Units: El National Jewish Book Award i el Sydney Taylor Teen Book Award. Novel.la traduïda a més de 20 llengües, la crítica mundial elogia la seva originalitat i la seva suggestió narrativa.

1 comentari:

  1. “La lladre de llibres” és un dels millors llibres que he llegit en els darrers temps. Especialment hi trobo dos punts de vista molt originals:

    - Un és la visió dels fets de la tragèdia de l’Alemanya Nazi centrada en protagonistes de classe treballadora. Persones que en moltes coses no estaven d’acord amb els postulats de Hitler i per això es veien perjudicats en les seves senzilles vides que no van dubtar a posar en perill en diverses ocasions, especialment amagant un jueu al soterrani de casa seva.

    - L’altre és el narrador: La Mort. A diferència de la visió que sempre s’ha donat de la Mort com a personatge actiu, com a causa que quan es presenta mata, aquí te una presència passiva. Hi es present quan la persona mort i fins i tot te sentiments de llàstima envers algunes víctimes. La Mort té la missió de recollir les ànimes, però ni és diu per ordre de qui ni on les ha de portar.

    ResponSuprimeix