Llibre proposat per la tertúlia del dia 7 d'abril de 2014
La germandat del raïm      John Fante

La literatura de John Fante supura vida per totes bandes. Lluny de la plàcida estampa familiar nord-americana, La germandat del raïm aplega conflictes i desavinences entre un marit infidel, una esposa cansada de fer la vista grossa i un grapat de fills que fa temps van marxar del niu però encara cauen rendits davant la cuina de la mare. Amb una veu narrativa despullada d’ornaments, Fante s’enfonsa en l’essència mediterrània per fer-ne emergir una manera de viure en què els instints i les pulsions ho dominen tot.
El dia a dia dels Molise funciona mitjançant un terratrèmol d’insults, renecs i crits que defineixen les arrels italianes d’un patriarca aferrat a l’alcohol, al masclisme i a la tossuderia perquè els fills heretin la seva vocació de paleta. Ara bé, la descendència no li ha sortit tal com esperava i tots han fugit d’una llar estancada en les tradicions. El retorn dels fills a casa per evitar el divorci dels pares provoca un retrobament cara a cara amb el passat i enfronta aquest curiós entramat de personatges, en què les peculiaritats de cadascun estan tan ben perfilades com els seus maldecaps.

El contrast entre la bellesa dels paratges i el malestar davant uns mascles embriacs a totes hores és tan constant que La germandat del raïm es converteix en la defensa inexorable d’un estil de vida governat pels sentits. El sexe, el menjar i el vi esdevenen els tres pilars d’una història emocional en què els diàlegs emergeixen de les entranyes i els protagonistes són tan humans que resulta complicat retreure’ls-hi res. Directe i natural com els mateixos Molise, el relat de Fante és un aparador de la vida en sí mateixa, que frega els límits de la caricatura però alhora exposa les vísceres d’una civilització milenària.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada